Història del Conservatori de música “LUIS MILÁN”
EDIFICI DE L'ANTIC CONVENT DE SANT AGUSTÍ
Els agustins es van establir a Xàtiva el 1515. En el convent de Sant Agustí, que data dels segles XVII i XVIII, s’hi van establir posteriorment. S'organitza al voltant d'un claustre de dues plantes, quadrat, amb arcs de mig punt. Estilísticament correspon al barroc valencià, podria atribuir-se l'obra a l'arquitecte Josep Artigues, actiu a Xàtiva en la segona meitat del segle XVII. L'església és de planta de creu llatina i el seu campanar es va esfondrar el 1990.
Amb les desamortitzacions del segle XIX, l'edifici es va destinar a escoles, també va ser seu dels Jutjats i, finalment, Ajuntament fins al 1981.
L'immoble està protegit de forma general dins de la protecció que li concedeix la Declaració de Conjunt Històric i Artístic al nucli antic de Xàtiva (26-6-82).
EL MÚSIC LUIS MILÁN
Hi ha poques dades segures sobre la biografia de Luis Milán (c. 1500-c.1561). Sembla ser que nasqué a Xàtiva, en el si d'una família noble. La major part de la seua vida professional com a músic va estar al servei del virrei de València, Ferran d'Aragó, Duc de Calàbria, i de Germana de Foix, grans protectors de les arts.
Escriptor, compositor i músic de la cort de València, la seua importància històrica radica a ser el precursor de la música per a viola, així com per ser el primer compositor que va introduir instruccions verbals per a marcar el tempo a les partitures. La seua obra més important és el llibre de música de viola de mà titulat El Mestre (València, 1560).
BREU HISTÒRIA DEL CONSERVATORI
El Conservatori de Música de Xàtiva va iniciar la seua marxa el 1975, i per RD 2357/1976 va quedar classificat com centre reconegut no oficial d'ensenyament musical de grau elemental.
En els anys 1978 i 1979 les classes es van impartir en el Col·legi Públic Gonzalbes-Vera. A principis de la dècada dels noranta, es va traslladar a l'edifici de l'antic convent de Sant Agustí, on comparteix instal·lacions amb la UNED Aula de Xàtiva, i fa ús del auditori annex - antiga església de Sant Agustí- transformat arquitectònicament per a aquest ús.
Entre 1988 i 1990 la Generalitat Valenciana va autoritzar al centre a impartir el Grau Professional dels Ensenyaments Professionals de Música.