Coneixent l'arxiu: Llibre d'administració dels trinquets que depenen de l'Hospital de Xàtiva
En la entrada del Llibre de comptes del Priorat i la seua administració de l’Hospital de Xàtiva, explicàvem l’origen i funcionament de l’hospital major de pobres de Xàtiva. Gestionat fins el segle XIX pel Priorat de la Confraria de la Mare de Déu de l’Hospital, aquest s’hi finançava a través de vàries fonts: censos i arrendaments de terres i cases; censals; cartes de gràcia, llegats i testamentaries; almoines de particulars, així com de concessions reials.
Aquestes són les que ens ocupen en el Llibre d’administració dels trinquets que depenen de l’Hospital de Xàtiva. Dins eixes concessions hi havia la gestió d’una Casa de Comèdia. La gestió de la Gallera. La de l’organització de Curses de “Toros” i també de Rifes i Loteries.
D’eixes fonts de financiació ens ha arribat documentació relativa a la gestió d’una bastant important: la dels Trinquets. Efectivament, l’Hospital tenia la concessió reial per a la gestió de quatre trinquets, dos de pilota i dos de “botxes”. Trinquets del corral, de les Ànimes, trinquet gran de pala, trinquet gran de l’Alameda, i el de boles i pilotes de corda. Serà una constant de la vida econòmica de l’hospital, a través de la gestió del Priorat i l’administrador, tractar de captar fonts de financiació, i les activitats lúdiques semblaven una bona opció. No només els trinquets, sinó també les que hem esmentat més amunt: galleres, toros, balls, loteries, rifes, teatre, etc.
Els balcons de l’hospital eren arrendats per a presenciar les activitats que s’hi realitzaren en la plaça de la Seu, a canvi d’una pensió.
"Llibre d’administració dels trinquets que depenen de l’Hospital de Xàtiva".
Cob. perg. 50 fols. in fol. Castellà. Al principi figura el llistat dels administradors.
AMX, LB-1.257 (Llibre nº 32 de l’Arxiu de l’Hospital).