Serveis
Sala de consulta
ubicada a la planta baixa. És on els investigadors, estudiants i ciutadans efectuen els treballs i les consultes pertinents. Consta de sis taules d’estudi i dos ordinadors per a la consulta de documents digitalitzats.
Reprografia
L’arxiu municipal de Xàtiva compta amb un servei de reprografia per a facilitar la informació requerida pels usuaris, tenint sempre en compte la legislació vigent i les normes d’accessibilitat a la documentació establides.
Biblioteca auxiliar
Al llarg dels anys s’ha anat creant una Biblioteca Auxiliar especialitzada, tal i com recomanen les normes arxivístiques. La seua funció es la de recolzament bibliogràfic, historiogràfic i divulgatiu. La biblioteca es composa de més de 5.500 publicacions agrupades en diferents matèries: enciclopèdies i diccionaris; temes locals i comarcals; bibliografia del País Valencià; bibliografia temàtica general; arxivística; col·leccions legislatives, obres d’administració local, de dret i jurisprudència; i publicacions seriades.
- Per accedir a l'inventari de la Biblioteca fes clic ací
- Per accedir a l'inventari de les Publicacions periòdiques fes clic ací
Prèstecs interns
els préstecs interns es realitzen a instància de les pròpies oficines productores de la documentació municipal existent (els diversos departaments de l’ajuntament de xàtiva), i suposen una de les principals activitats de coordinació de l’arxiu.
Prèstecs externs
L’arxiu també participa en la difusió del ric patrimoni cultural xativí, a través de préstecs de materials i documents, mitjançant els tràmits corresponents, per a la realització d’exposicions i altres esdeveniments culturals.
Coordinació Servei Mancomunat d’Arxius
L’Arxiu Municipal de Xàtiva també s’ha constituït com a coordinador del Servei Mancomunat d’Arxius de La Costera-La Canal. Es a dir, no solament vol ser el dipositari de l’activitat municipal, sinó un referent històric-comarcal. Aquesta inquietud es manifesta a través de la relació amb les distintes poblacions que integren la comarca de La Costera, on s’ubica Xàtiva, i l’adjacent, La Canal de Navarrés, mitjançant un programa d’inventari-catalogació dels arxius de poblacions amb menor nombre d’habitants. En aquest sentit, l’Arxiu Municipal de Xàtiva vol contribuir a la recuperació del patrimoni documental de la comarca i al desenvolupament de la historiografia local.
Visites a l’Arxiu
Una altra de les funcions de l’arxiu és la difusió del ric patrimoni documental de la ciutat. Per aquest motiu, es coordinen les visites de centres educatius de la ciutat i d’altres localitats, així com col·lectius o associacions i, de manera intermitent, s’atenen visites esporàdiques de ciutadans interessats en conèixer les instal·lacions de l’arxiu municipal. D’aquesta manera, són coneixedors del funcionament d’un arxiu municipal, de la institució que genera els documents –l’Ajuntament de Xàtiva- i com funciona aquesta, i la incidència tan important en la vida i desenrotllament social, econòmic i cultural de la seua ciutat.
En aquesta línia d'actuacions, des de l'arxiu municipal de Xàtiva, es desenvolupen exposicions periòdiques, mitjançant les quals es tracta d'apropar al ciutadà el ric patrimoni conservat en el mateix, així com mostrar els treballs de restauració i conservació dels mateixos portats a terme de manera continuada. També es duen a terme activitats relacionades amb la difusió cultural de la ciutat (dia del llibre, commemoracions i centenaris, etc.).
L'arxiu municipal participa a més en la difusió cultural de la ciutat i la seva presència en els mitjans de comunicació a través de la col·laboració en publicacions, fullets, premsa, ràdio, televisió, etc.