El Fons López Sellés en l'Arxiu Municipal de Xàtiva
El Fons Incorporat que ens interessa descriure en aquest article és el que l’ajuntament va adquirir al Sr. José López Sellés. Nascut a Xàtiva en 1929, va estar vinculat al treball d’organitzador cultural allà pels anys seixanta y setanta del segle XX, i asidu participant en els Jocs Florals de la ciutat, però també al treball pedagògic en haver estat professor del Col.legi Claret. Autor de nombroses obres, sobre tot poètiques, que han tingut com a punt nuclear la ciutat de Xàtiva.
En 1999, d’acord amb el Sr. López Sellés, i gràcies a les gestions del Sr. Vicent Martínez Segrelles, gran amic d’ell; les del Sr. Joaquin Sánchez Pérez, aleshores regidor de l’ajuntament de Xàtiva; de qui subscriu aquest article, com director de l’arxiu municipal, a més del recolzament del bibliotecari i el director del museu municipal, es va aconseguir l’adquisició de l’arxiu i biblioteca del Sr. López Sellés. L’Alcalde, Sr. Alfonso Rus Terol, va autoritzar la gestió i adquisició, aprovada posteriorment, per unanimitat, pel Ple de la corporació municipal.
El Fons López Sellés disposa d’un número considerable de caixes de documents, així com de llibres, sobrepassant aquestos els dos mil. Apart d’això, compta amb un número important de fotografies, a les que hi hauria que afegir els negatius. També cal destacar l’existència de col.leccions d’estampes, de tema religiós principalment, així com col.leccions de postals, els motius de les quals són diversos, encara que la majoria solen ser vistes de poblacions, monuments, edificis o paratges.
Entre els llibres hi ha alguns d’indubtable valor històric i bibliòfil. Hi ha tres, editades en el segle XVIII, d’un autor important de la nostra ciutat, un tant desconegut, Joseph Pérez de Montoro, poeta, que va viure en el segle XVII i que va desenrotllar la seua vida en la ciutat de Cádiz, on va ser Secretari reial i Vista major de les Reials Duanes del port. La seua obra és principalment poètica.
Hi ha igualment diverses obres també del segle XVIII de gran interés, com El año cristiano, de 1791; Vida y virtudes de la Beata Inés, de 1775; Memoria de San Antonio Abad, de 1779; El Beato Juan de Ribera, de 1747; Vida de San Francisco de Borja, etc.
També hi ha obres publicades en el segle XIX, entre les que destaca la Tachigrafia castellana, de Francisco de Paula Martí. Hi ha que ressaltar la presència d’obres d’un autor de rellevància com va ser Vicente Boix, i de les que hi ha vàries d’elles, originals, com: Memorias de Xàtiva; El encubierto; Obras literarias; Memoria històrica [...]; La campana de la Unión.
No podien faltar obres d’autors de Xàtiva o de temes relacionats amb la nostra ciutat. Així, el Fons José López Sellés disposa d’un considerable número de llibres de Carlos Sarthou, alguns de Ventura Pascual, de Pascual Cucarella, etc. O d’obres relacioandes amb la nostra ciutat, com La patrona de Játiva; o Los caballeros de Játiva, etc. Hi ha que destacar obres d’autors valencians de rellevància, com Sanchis Sivera o Elías Olmos. I obres facsímils d’autors com Orellana o Viciana, i llibres com Les trobes de Mossén Jaume Febrer.
També hi ha prou número d’impresos i fullets dels segles XVIII o XIX, relatius als temes més diversos: des de la petició de la catedralitat per a Xàtiva fins a sermons o panegírics.
Entre els llibres més moderns, destaca la col.lecció d’obres de temes valencians editats per la Institució “Alfons el Magnànim”, des dels anys seixanta, així com d’altres publicacions institucionals editades per Diputació, Generalitat o ajuntaments sobre temes de localitats valencianes o temes valencians. No són valuosos enconòmicament com els llibres dels segles XVIII o XIX, però són d’indubtable interés per als investigadors o estudiosos.
També disposa d’algunes col.leccions de novel.les, com la col.lecció Austral, o d’altres d’autors clàssics, que, encara que relativament fàcils de trobar en el mercat, no deixen de tenir el seu interés.
Cal que destaquem, apart dels llibres, l’existència d’un fons fotogràfic de gran interés. El Sr. López Sellés ha estat un impenitent fotògraf, i al llarg de vàries dècades ha plasmat en fotografies tant imatges de la seua ciutat, com personatges, o immobles ja desapareguts i vistes ja inexistents, per la qual cosa es constitueix en un fons important. A això es sumaria les col.leccions d’estampes i postals, moltes d’elles de temàtica xativenca, el que augmenta l’interés i importància del fons.
Catalogat i inventariat, el Fons José López Sellés va ser incorporat als fons municipals, estiguent hui en dia a disposició d’estudiants, investigadors i ciutadans que acudeixen a l’arxiu municipal a consultar els seus documents.
![](http://xativa.es/sites/default/files/imagecache/escalado_666/arxiu/image/IMG_20141008_125959.jpg)